top of page
  • Writer's pictureNFTR

Planlegger alpin- og sykkelpark i fjellet

Hav og Fjell planlegger bygging av en alpin- og sykkelpark i Bjørnskartind, kun 40 minutter fra Tromsø. Målet er å sette Karlsøy sterkere på kartet som sommer- og vinterdestinasjon.


Hav og Fjell planlegger bygging av en alpin- og sykkelpark i Bjørnskartind, kun 40 minutter fra Tromsø. Anlegget vil bestå av hytter, leiligheter, hoteller, kaianlegg og en spennende alpin- og sykkelpark med gondol opp til tindplatået.

Når du tar turen fra Tromsø i retning øyriket Karlsøy, ligger Hav og Fjell idyllisk i sjøkanten på Ytre Bjørnskar, helt sør i det vakre Langsundet som skiller Ringvassøya og Reinøya.


Siden starten i 2009 har ekteparet Marit Mydland og Vidleiv Johansen utviklet en betydelig virksomhet på anlegget ved sjøen, hvor havfiske og nordlys har vært hovedaktivitetene. Nå løfter de erfarne gründerne blikket fra havet til fjellet. De neste årene skal Hav og Fjell utvikles til en destinasjon hvor alpint, down-hill sykling, fritidshytter og et spektakulært tindhotell vil samle gjester fra Tromsø, Norge og resten av verden.


- Da pandemien rammet Norge tok vi tak i den videre utviklingen av Hav og Fjell, med fokus på det som skal skje i fjellet. Det har vi arbeidet med helt fra begynnels men i de nye planene handler ikke fjellet bare om alpint. Nå legger vi til rette for down-hill sykling om sommeren. Det bidrar til helårsdrift i anlegget, noe som er viktig for å få en god og lønnsom drift, sier Vidleiv Johansen i Hav og Fjell.


Vil bidra til samfunnsutviklingen

For Hav og Fjell handler utviklingen av fjellet om mer enn å øke aktivitetstilbudet på Ytre Bjørnskar. En alpin- og sykkelpark, med tilhørende hyttefelt og hoteller, vil bidra til betydelig sysselsetting og være et tilbud som familier og ungdom i Karlsøy kan benytte seg av gjennom hele året.


- Med alpin- og sykkelparken ønsker vi å sette Karlsøy og Tromsøregionen sterkere på kartet som sommer- og vinterdestinasjon. I tillegg tror vi et slikt anlegg vil gjøre det mer attraktivt å bosette seg i Karlsøy. Flere arbeidsplasser og mulighetene til å kjøre på ski og sykkel vil kunne bidra til at flere velger å slå seg ned i kommunen, sier Mydland.


I dag er det stadig flere som søker seg bort fra høye boutgifter og de kommende bompengene i Tromsø. I jakten på et nytt sted å bo er Karlsøy et godt alternativ for mange.


- Dette anlegget kan være et positivt bidrag til samfunnsutviklingen her ute. Mange unge ønsker flere aktiviteter i distriktet. Kanskje kan dette anlegget bidra til mer liv og action for de unge, sier Marit Mydland.

Ekteparet Marit Mydland og Vidleiv Johansen har i lang tid gått svanger med planene om å skape et nytt tilbud i fjellet bak dagens anlegg på Ytre Bjørnskar. Da korona-pandemien brøt løs fikk de hjelp fra Ledelse i Nord AS til å utarbeide en konseptbeskrivelse for det nye anlegget. Nå er reguleringsplanen til behandling i Karlsøy kommune. Foto: Geir Håvard Hanssen, Ledelse i Nord.

Positiv dialog med kommunen

På nyåret startet arbeidet med konsekvensutredningen av alpin- og sykkelparken. Nå venter reiselivgründerne spent på resultatet av den kommunale reguleringsprosessen.


- Jeg tror de planene vi har skissert blir tatt godt imot av Karlsøy kommune. De har møtt oss på en positiv måte, de prøver å legge til rette og de er med oss. De har mange hensyn de skal ivareta, men vi er i en veldig positiv dialog. Jeg synes dette ser lovende ut, sier Vidleiv Johansen.


Inviterer investorer

Hvis alt går etter planen, vil arbeidet med reguleringsplanen være ferdig før ferien neste år. Da starter jobben med å få investorene med på laget.


- Vi snakker med investorer, men vi går ikke videre på dette før vi vet at konsekvensutredningen og reguleringen går gjennom i kommunen. Da vet vi at vi har klarsignal til å utvikle anlegget, sier Johansen og legger til.


- Vi har allerede snakket med enkelte investorer, som er positive. Når de kommer inn, vil de få gode muligheter til å påvirke den videre utviklingen av dette prosjektet.


Ønsker nordmenn velkommen i sommer

Den kommende sommeren håper de på besøk fra nordmenn som vil bruke ferien til å oppleve Nord-Norge. For mange er øyriket Karlsøy en uoppdaget perle som de aldri har besøkt tidligere.


- Karlsøy er et naturflott område med små og store øyer som ligger og speiler seg i havet på de fine sommerdagene. På yttersida er det sandstrenger som overgår strendene i Spania. Her kan du dra på tur og bade, sier Marit Mydland.


- Det er mulig å bestille en guidet tur med båt. Da kan du loffe rundt og besøke det flotte øyriket på yttersida av Ringvassøya. Det er en opplevelse flere burde fått med seg, legger hun til.


Hav og Fjell er en attraktiv destinasjon for havfiske og nordlysturisme. Foto: Geir Håvard Hanssen, Ledelse i Nord.

Jacuzzi og grillhytte

På anlegget på Ytre Bjørnskar har de et godt tilbud til barnefamilier som ønsker å kose seg ute.


- Ja, her er det fint å være også for norske gjester. Her bor du fint i sjøhusene. I tillegg har vi jacuzzi, badstue og grillhytte som du kan leie om du vil kose seg litt ekstra. Mange kommer hit for å dra på fisketur og bruke naturen. Da er Hav og Fjell rett plass, sier Mydland.


Håper på fisketurister

Men aller helst håper de at myndighetene åpner opp for at de utenlandske gjester igjen kan komme til Karlsøy for å fiske.


- Tyskland er det største markedet for havfiske, men gjestene våre kommer også fra Russland og Mellom-Europa. De gjestene som kommer hit for å fiske gir grunnlaget for økonomien vår resten av året. Vi har gjester som har vært her to ganger i året, over mange år, sier Vidleiv Johansen.


Reiser med fly

At gjestene fra Tyskland tømmer fjorden for fisk, kjenner ikke gründerne på Hav og Fjell seg igjen i.


- Nesten alle våre gjester kommer med fly til Tromsø. Det begrenser hvor mye fisk de kan ta med seg ut av landet når de reiser. Normalt tar de med seg fra 7-10 kilo i bagasjen. Det er svært få som fyller opp kvota si, avslutter Mydland og Johansen.

Comments


bottom of page