top of page
Writer's pictureNFTR

- Sjømatfondet viser at kommunen og bedriftene i Karlsøy ønsker å satse på oss unge

Iben Hoel Jensen (24) og Emil Nikolai Thomassen (18) drømmer om en spennende karriere i sjømatnæringen. Med støtte fra Sjømatfondet i Karlsøy har drømmen blitt litt enklere å realisere.


Iben Hoel Jensen fra Hansnes og Emil Thomassen fra Vannareid drømmer om en karriere i sjømatnæringen. Foto: Alexandru Mitu.

Karlsøy kommune er en av de største sjømatkommunene i gamle Troms fylke og har i mange år arbeidet målrettet for å gi ungdom en mulighet til å satse på utdannelse innen fiskeri og havbruk. I samarbeid med bedriftene i havbruksnæringen har de siden 2014 gitt nær 3 millioner kroner i støtte til elever og studenter som velger å satse på de den blå næringen gjennom Lerøy fondet, og de siste årene Sjømatfondet i Karlsøy.


Utdanningsstipend fra Sjømatfondet

Støtten fra Sjømatfondet har vært viktig for Emil Thomassen fra Vannareid og Iben Jensen fra Hansnes. Emil startet nylig læretiden ombord på snurrevad-tråleren «Kvalnes», mens Iben er godt i gang med studier i Fiskeri og havbruksvitenskap ved UIT Norges arktiske universitet. Begge satser på en karriere i den blå næringen.


Sjømatfondet viser at kommunen og bedriftene i Karlsøy ønsker å satse på oss unge. Jeg fikk stipend til høyere utdanning fra Lerøy fondet og senere Sjømatfondet. Det har vært et fint tilskudd til studentøkonomien. Du har ikke så mye å rutte med som student. Da er det greit å få litt ekstra, sier Hoel Jensen.

Kjemperiktig å velge fiskeri- og havbruksvitenskap

24-åringen fra Hansnes valgte etter ungdomsskolen å gå studiespesialisering ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø, før hun startet på en bachelor i Fiskeri- og havbrukskunnskap ved UIT Norges arktiske universitet. Det har hun ikke angrep på.


- Det var litt tilfeldig at jeg valgte fiskeri og havbruksvitenskap. Jeg har alltid likt naturfag og biologi, og det stod mellom bioteknologi, biologi, og fiskeri og havbruk. Jeg hadde en venninne som gikk på Fiskeri og havbruk og hun sa at det var et godt studium. Jeg trives kjempegodt som student og interessen har bare vokst gjennom de tre årene jeg har studert. Det var absolutt kjemperiktig å velge det studiet, sier Hoel Jensen.


Dømmejobben er i Norges sjømatråd

Til høsten starter hun på master med fordypning i marked og økonomi. Drømmen er å få arbeide med markedsføring av norsk sjømat hos Norges sjømatråd i Tromsø.


Jeg har veldig lyst til å arbeide med salg og markedsføring av den sjømaten vi produserer i Norge. Norsk sjømat står sterkt i det internasjonale markedet, og Norges sjømatråd lyste nettopp ut en spennende trainee-stilling. Jeg håper de lyser ut slike stillinger også når jeg er ferdig å studere. Sjømatrådet er drømmearbeidsplassen, sier Iben med et smil.

Iben Hoel Jensen starter på master til høsten og drømmer om jobb i Norges sjømatråd. Foto: Alexandru Mitu.

Større miljø på Senja

Da Emil var ferdig med ungdomsskolen stod valget mellom blå linje på Nord-Troms videregående skole avd. Skjervøy eller å flytte til Gibostad og gå på Senja videregående skole. Det ble flytting til Senja.


- Jeg var usikker på hva jeg skulle søke på, men endte på Gibostad. Det ble mitt første møte med et større miljø og en større skole. Jeg bodde på hybelhusene på Gibostad sammen med andre elever. Det var spennende å bli en del av et større miljø og jeg fikk mange nye venner, forteller Emil Nikolai.


Litt ekstra til utgiftene

Som borteboer var utdanningsstipendet fra Sjømatfondet et viktig tilskudd for å få endene til å møtes.


- Fondet gjorde det mye enklere. De andre jeg bodde sammen med hadde mye dårligere råd. Jeg hadde litt ekstra penger til å dekke utgiftene når du bor på hybel. De kom godt med, sier Thomassen.


På tokt til Bjørnøya

Som lærling har han allerede vært på lange tokt i Barentshavet ombord på «Kvalnes». Det gir en helt annen økonomi enn tiden på videregående.


- I sommer har vi vært en tur ved Bjørnøya for å fiske hyse. Det var dårlig med fisk der, så vi gikk heller til Finnmarkskysten. Etter første lossing fikk vi bra med fisk. Vi hadde full båt da vi gikk til Tromsø for å bytte mannskap, sier Thomassen, og legger til.


Som fisker får du forskudd på lotten og bonus to ganger i året. Full lønn ombord ligger på rundt 6500 kroner per dag. Jeg går på halv lott som lærling. Det er en ganske ny båt og det er først nå at de har fått alt til å fungere skikkelig. Lønna er bra den.

Bestefar følger med

Mens Emil er på havet, sitter bestefar på Vannøya og følger med på Marine Traffic for å se hvor fisket foregår.


- Stort sett alle forfedrene mine har vært fiskere, men jeg har fått lov til å gjøre mine egne valg. De har ikke presset meg til å bli fisker, men de var glade da jeg valgte å gå denne veien. Særlig han far. Han har fulgt med hver dag når jeg har vært på havet, sier Thomassen.

Emil Nikolai Thomassen har akkurat startet som lærling på snurrevad-tråleren «Kvalnes». Hjemme sitter bestefar og følger med på Marine Traffic. Foto: Alexandru Mitu.

Mange jobbmuligheter i Karlsøy

De to studentene er ikke i tvil om at det er riktig å satse på fiskerinæringen. For Iben er målet å flytte tilbake til Hansnes når hun er ferdig med studiene, og hun mener det er plass til flere som vil satse på sjømatnæringen i Karlsøy.


Det er uten tvil muligheter for unge som ønsker å slå seg ned i Karlsøy. Her er det mange sjømatbedrifter, noe som gir muligheter for å skaffe seg erfaring. Jeg har vært i praksis på Lerøy sitt tilvekstsenter og har hatt sommerjobb på NRS Settefisk i Dåfjord. Det var to veldig fine arbeidsplasser, sier hun og legger til.

- Selv skal jeg være noen år i Tromsø mens jeg er ung, så skal jeg bygge hus her på Hansnes.

Det er her jeg trives aller best, og jeg har lyst til at mine barn skal få oppleve det samme som meg.

Comments


bottom of page