- Jeg er utdannet sykepleier og har jobbet noen år i helsevesenet før jeg penset over til IT-bransjen. Skal smitte stoppes så er det sosial distansering ett av tiltakene som må til. Klart dette vil påvirke hvordan folk møtes og gjør business, forteller salgssjef i Diode, Andreas Breisjøberg.
Navn: Andreas Breisjøberg
Tittel: Salgssjef
Bedrift: Diode
Ansatte: 13
Kjernevirksomhet: Lokal leverandør av IT, rådgivning, kvalitetsarbeid, adferdsstyring og mobil/IoT teknologi.
Først av alt, kordan går det?
- Hektisk, men veldig bra. Da koronakrisen traff 12. mars så opplevde nok bedriftene i Tromsø hvor viktig det er å ha gode IT systemer på plass. Det oppsto raskt et skille på de bedriftene som kunne iverksette hjemmekontor på minuttet og de som ikke kunne det. De som ikke hadde valgt å prioritere IT fikk det veldig travelt med å få ting på plass. Nå har heldigvis smittesituasjonen gjort det mulig å starte gjenåpningen av skole og barnehage, det hjelper.
Hvordan rammes Diode av koronaviruset?
- Som en bedrift som har en samfunnskritisk rolle så fikk vi utfordringer både på kontorfronten samt hjemmekontorfronten. Vi måtte selvfølgelig ta tiltak som hindret smitte på vår arbeidsplass. Samtidig krevde kundene mer av oss enn noen gang. I motsetning til mange andre bedrifter i Tromsø så opplevde vi at behovet for vår kompetanse og tjenester økte. Samtidig ble noen av våre kunder hardt rammet. Det er utfordrende å se at gode kunder plutselig sliter tungt på så kort tid.
Hvordan utfordres du som leder i denne tiden?
- Personlig for meg med flere barn så var det utfordrende for meg å kombinere både hjemmebarnehage, hjemmeskole og arbeid samtidig. Heldigvis så gikk det overraskende bra siden vi kunne være fleksible ved hjelp av digitale løsninger og kollegaer som aksepterer å ta en prat klokken ni på kvelden istedenfor på formiddagen.
- Jeg har kjent mye på følelsen av å haste fra Teams-møte til Teams-møte, kanskje ispedd litt matte på 8. trinn. Den største utfordringen blir da at man går hele tiden med en følelse av å ikke strekke godt nok til, hverken her eller der. På jobb satte vi ganske raskt en struktur med faste, hyppige Teams-møter. Dermed kunne vi agere raskt på endringer og tilpasse oss de føringene som kom fra myndighetene. Innsatsviljen til mine kolleger er jeg rett og slett imponert over.
Hva tror du blir de langsiktige konsekvensene?
- I februar noen få uker før alt skjedde arrangerte vi IoT forum 2020. Sammen med Microsoft og Telia satser vi tungt på «Internet of things». Digitaliseringen har tatt kvantesprang de siste ukene, det er selvfølgelig vi glade for! Vi er, som mange andre, bekymret for de langsiktige konsekvensene og næringslivet i Tromsøregionen. Vi er avhengige av at dette går godt slik at vi har kunder, også i fremtiden. Blir krisen langvarig for næringslivet er det åpenbart at også dette vil ha negative konsekvenser for oss. Vi har en stor bredde i porteføljen hos oss, dette er en bevist strategi over mange år som nå gir oss ekstra sikkerhet.
- Når jeg nå tenker på det vi snakket om under IoT forum og ser hva som har skjedd så er det vi snakket om for få uker siden ikke så «fjernt» lenger. Historien vil nok gjenta seg nok en gang. Ved alle drastiske og plutselige endringer så gir dette grobunn for nye forretninger og nye tanker som spiller seg ut etter krisen. Vi er spent og nysgjerrig på fremtiden og gleder oss til å ta en del av den. Alt i alt er jeg er helt sikker på at teknologiske nyvinninger vil få rakettfart fremover. Se bare på børsen. Hvilke selskap har totalt sett klart seg veldig bra igjennom krisen? IT og teknologi.
- Total sett, selv om vi er bekymret for næringslivet på kort sikt, så har vi klokkeklar tro på fremtiden. Med handlekraften vi har her i nord og de ressursene som er tilgjengelig, så vil vi se vekst i fremtiden også. Det gleder vi oss til å være en del av.
Hva synes du om myndighetenes tiltak?
- Ikke siden krigen har det norske folk opplevd så inngripende tiltak. Jeg er selv utdannet sykepleier og har jobbet noen år i helsevesenet før jeg penset over til IT-bransjen. Skal smitte stoppes så er det sosial distansering en av tiltakene som må til. Omfanget er historisk stort, men nå ser vi jo at samfunnet åpner smått om senn opp igjen. Tiltakene var etter min mening i all hovedsak korrekt og jeg er imponert over handlekraften da de først kom i gang.
- De økonomiske tiltakene har jeg ingen forutsetning til å mene noe om de per i dag. Men for en som kun har fått informasjon fra media så ser viljen ut til å være tilstede. Vi i Diode er hovedsponsor til Buktafestivalen og Tromsø internasjonale Filmfestival. Vi er veldig lei oss for at det ikke blir noen festival i år, men vi håper at regjeringens tiltak også treffer kulturbransjen. Jeg, og vi alle, vil gjerne oppleve magiske øyeblikk i Bukta, på Rakettnatt, TIFF og andre kulturarrangement i årene fremover. Vi gjør det vi kan for å støtte våre partnere i kulturlivet.
Hva har overrasket deg positivt i denne situasjonen?
- Dugnadsånd er noe jeg vil trekke frem. Det er stor respekt for tiltakene fra myndighetene og alle står ekstra på for å bidra. Jeg må også rette en takk til våre kunder som er villige til en digitalomstilling og at de ønsker å handle lokalt. Vi er opptatt av det lokale og det ser jeg at våre kunder er også. Det er vi glad for!
Hvordan kobler du av?
- Jeg kobler best av når jeg jobber med noe praktisk, er på jakt eller ute i naturen.
Takk for praten Andreas!
Om lederpraten:
Lederpraten er en artikkelserie med mål om å dele erfaringer ledere sitter med under koronakrisen. Vi i Næringsforeningen håper dette kan bidra til åpenhet og inspirere andre ledere, og ikke minst til å se nye muligheter i en krevende tid. Ønsker du eller din bedrifts leder å bli intervjuet? Ta kontakt med rådgiver Emilie Isaksen på emilie@nftr.no.
コメント