top of page
  • Writer's pictureNFTR

Har din bedrift vært med på Norges største solidaritetsaksjon, OD-dagen?Operasjon Dagsverk er en solidaritetsaksjon av, med og for ungdom. Det jobbes inn 20-25 millioner kroner hvert år på OD-dagen av ungdomsskoleelever og elever på VGS. "Du har ikke et liv uten frihet til å leve", som er årets tittel, støtter palestinsk ungdom mellom konflikten Israel og Palestina. I år har jeg valgt å jobbe her på Kystens Hus, hos Næringsforeningen.


Jeg heter Aile og er elev på 8. trinn på Sommerlyst skole. På skolen trives jeg veldig og synes det er spennende å få kunne jobbe her i dag. Det som er så spennende er at jeg kan få et innblikk i hvordan det vil si å jobbe, hvordan en arbeidsdag kan være og selvfølgelig være med på Norges største solidaritetsaksjon. For det et er nemlig OD-dagen i dag, den 1. november. Lønnen for arbeidsdagen her hos Næringsforeningen, går til Operasjon Dagesverk (OD).


Hvert år støtter Operasjon Dagsverk en sak. I år går inntektene til palestinsk ungdom sin innsats for en bedre fremtid. Ungdommene i Palestina er lei av å høre at det ikke finnes noen løsning og å betale prisen for en konflikt de ikke var med på å starte. Operasjon Dagsverk mener man ikke trenger å velge side for å være enig om at alle ungdommer fortjener sine grunnleggende menneskerettigheter, noe som jeg kan si meg enig i. Vi lærer mye om verden gjennom Operasjon Dagsverk: forstå hvordan verden henger sammen, hva det vil si å vise solidaritet, og mye mer. Vi er med på å bygge en bedre fremtid for titusen av ungdom rundt om i verden.


I år har det vært noe konflikt rundt årets OD-dag med blant annet oppfordring til boikott av dagen. Det viktigste for meg er å bidra til en god sak og prøve meg i arbeidslivet.


“Vi synes det er viktig å få praktisk opplæring i utdannelse og få prøvd seg i arbeidslivet. Det er sunt at vi blir utfordret her i Næringslivet til å se ting på en annen måte enn friske øyne” sier Trude Nilsen, direktør i Næringsforeningen. Hun mener det er viktig at bedrifter tar imot elever på OD-dagen. 

Det har vært vanskelig å finne jobb til i dag. Etter skolen en dag gikk jeg til Nerstranda senter. Der gikk jeg til alle butikkene og spurte om de tok imot folk på OD-dagen. Enten hadde butikkene allerede funnet noen, eller så tok de ikke imot folk. Jeg håper at næringslivet blir enda flinkere til å ta i mot ungdommer på OD-dagen. Det trenger ikke være store jobber som tar altfor mye plass. Vi kan jo koke kaffe, vaske, printe ut papirer og diverse ting. Det er solidariteten som teller. Om vi skal gjøre verden til et bedre sted, må vi ta initiativ.

bottom of page