top of page
  • Writer's pictureNFTR

ATA-Carnet – nå også til BrasilBrasil, som tidligere ikke har tillatt reisende å importere varer med carnet, har nå snudd i saken. Så alle reisende som har behov for deklarere varer kan nå også gjøre det på reiser til Brasil.


Det vært en del utfordringer ifm ATA-carnet til Brasil. De anerkjente først kun land som hadde signert for Istanbul konvensjonen – noe Norge ikke har, samt at de ikke tillot at varer som bæres som håndbagasje kunne være på carnet.


Vi, både som Handelskammer og Næringsforening, synes dette er gode nyheter. Spesielt for våre medlemmer som reiser til Brasil, som nå kan transportere med seg varer og utstyr på en litt enklere måte.


Hva er ATA-carnet?

Et ATA-carnet er et internasjonalt tolldokument som sparer deg og din bedrift for tid og penger ved midlertidig innførsel av varer.


ATA-carnetet forenkler tollekspedisjonen og erstatter alle eksport-, import- og transitteringsdokumenter. Da er registreringen ved tollpasseringene en enkel og ryddig prosess, og du risikerer ikke å få varene beslaglagt eller bli krevd for moms og toll ved grensepasseringen. Alt du trenger finnes i ett dokument!


Under forutsetning at varene skal returneres til Norge kan du reise på carnet med vareprøver, yrkesutstyr og utstyr til messer/utstillinger uten å deponere for toll og avgifter. Et ATA-Carnet har gyldighet på cirka ett år, og du kan reise inntil 10 ganger med samme carnet i gyldighetsperioden.


Carneet sparer bedriften for både tid og penger ved at:

  • Midlertidig fortolling av varer unngås

  • Utfylling av eksportdokumenter i eksportlandet unngås

  • Tolldokumenter på nasjonalt formular ved innførsel til utlandet unngås

  • Deponering for toll og avgifter unngås

  • Tiden ved tollstedet reduseres

  • Carneetet behandles oftest raskt i den røde tollsonen

Søk om ATA-carnet

Ved bruk av ATA-carnet står Oslo Handelskammer som garanterende instistusjon for varene i landene som besøkes.

Medlemmer i Næringsforeningen i Tromsøregionen og andre næringsforeninger i Nord-Norge gis rabatt ved utstedelse av ATA-carnet.

bottom of page